BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[驹] 《继续上演》家驹遗作即将公开,倒数中(已经上线了,见第九楼) [复制链接]

Vip

馆币
30692 枚

原创分享 古董級歌迷 铁杆FANS 博物馆颁奖礼纪念勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章 C款蓝衣版91Live纪念勋章

家驹遗留下的Demo,其中一首被选中,由马来西亚异种乐队编曲,司徒志辉与Leslie填词,歌名叫《继续上演》。据悉歌曲制作已进入尾声,距离公布日期倒数中。
以下是异种乐队今天在面子书的文章,作者以粤语书写。

異種 Alienoid

當第一次收到由Leslie 寄俾我哋一堆家駒遺作中(Demo),十分神奇地我哋都異口同聲哋㨂中咗呢一首歌!因為我哋都覺得呢一首歌個旋律非常之有氣勢亦都非常地揺滾,但問題就在於我哋好怕會編得唔好!因為我哋大家都係聽Beyond長大嘅亦都係聽到入晒血嘅人,所以好怕會逃離唔出Beyond影響之下嘅框框!但又唔想將首歌拉得去太遠而失去咗原本應該有嘅味道。所以我哋將首歌原本Chords簡化咗一D將佢變成兩隻Chords再加上比較重金屬Guitar Riff.....亦都在Guitar,Bass與鼓之間穿插彈奏方式將我哋異種應有嘅音樂風格擺入去同首歌一齊地去進化。當我哋一開始去編與Jam首歌由Intro去到結尾可以講係一氣呵成(唔知是否家駒在天之靈庇佑底下首歌可以咁Perfect完成。)前後都未夠幾次就已經搞定咗我哋最想亦都係認為最好最滿意嘅表達方式!
    好了搞定咗編曲接下落嚟就係填詞!因為懷念趩枰呀泴戇^好多次...所以好想由另一個角度去思索∷越翊挝蚁胗杉荫x角度出發去寫如今佢對於世界嘅睇法(如果佢仲在生嘅話)。
一開始我就將首歌名填上咗一個字(信)...因為覺得呢個世界所以會變得咁瘋狂就係因為無論宗教也好政治也好,D人都係想令到你無知地確信甚至乎係用恐嚇方式逼你就範先可令到佢哋可以為所欲為地控制住你。由其係我哋國家(大馬)就在一直重覆又重覆在發生中....繼續在上演中。
    後來當Leslie聽咗首歌之後就同我哋講在三只字就係...(好撚正)哈哈哈!不過佢覺得係詞方面都有點想表達一D佢嘅唸法,所以就有咗接下來我同佢一齊寫咗呢個版本。佢亦都將首歌改咗個歌名叫做(繼續上演)一首充滿著重金屬搖滾風格歌曲就此誕生。當然在大家創作過程中亦都發生咗段小插曲,日后有機會會再講俾大家聽!
    Finally真係要衷心咁多謝Leslie對我哋嘅信任亦都俾咗一個咁好又難得機會俾我哋。在玩搖滾音樂創作嘅路途中呢個對我哋嚟講係一個好重要嘅里程碑!真係非常感恩!真係諗都冇諗過可以在人生中會有機會參與一齊創作家駒嘅作品。最後希望大家會喜歡我哋首歌!呢首歌嘅歌名叫做(繼續上演)!

《繼續上演》
曲:黃家駒
詞:司徒/Leslie Chan
編曲/監製:異種
錄音:Billy Ong(Bosh Studio)
混音:Gordon O Yang
OP:Kinn’s Music Ltd
PS:希望世人會明白佢留低嘅音樂精神係D乜!係應該繼續堅持發自內心創作呢?定係係度繼續扮佢?就算你真係扮得有幾撚似佢!屌!又關我哋撚事咩!
分享到: QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
272617 枚

铁杆FANS 重在参与鼓励奖 A款蓝衣版91Live纪念勋章

感谢楼分!!

馆币
4348 枚
异种乐队很棒!做自己的音乐!致敬是致敬,有自己的特色才能走得更远!非常非常同意你的PS这段!希望世人會明白佢留低嘅音樂精神係D乜!都5明白宜家d人究竟搞乜,究竟系中意佢D音乐,又或者中意佢嘅个人魅力,定系纯粹蹭热度,悲哀……

扮佢上节目,Beyond成员仲要话好似,我@%@&!将佢D相ps得不似人形,明明甘man的一个人,瞬间就变身网上千篇一律的那种“star”!真系5知有几多喺真喺中意佢D音乐中意佢弹吉他中意佢人品的。更惨的喺越来越多人去HK,话就话“探”佢,其实就喺各种骚扰各种蹭热度,真系care佢嘅,点会将5应该影的相都摆上网!

馆币
400405 枚

新手鼓励 古董級歌迷 博物馆风采男 家驹诞辰50周年纪念勋章 B款蓝衣版91Live纪念勋章

哎呀,这不是马来歌迷嘛,又有好东西跟大家分享,不知道是不是 未发表demo的填词的歌曲  小手搓起来

Vip

馆币
30692 枚

原创分享 古董級歌迷 铁杆FANS 博物馆颁奖礼纪念勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章 C款蓝衣版91Live纪念勋章

爱koma驹 发表于 2023-5-30 15:24
哎呀,这不是马来歌迷嘛,又有好东西跟大家分享,不知道是不是 未发表demo的填词的歌曲  小手搓起来

6月1日正式发表,请留意异种乐队官方主页。

馆币
400405 枚

新手鼓励 古董級歌迷 博物馆风采男 家驹诞辰50周年纪念勋章 B款蓝衣版91Live纪念勋章

wln2126 发表于 2023-5-30 16:24
6月1日正式发表,请留意异种乐队官方主页。

紧张的搓搓手!!!!

馆币
21663 枚

古董級歌迷 新手鼓励 博物馆风采女 博物馆风采男 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 第四届最佳会员

感谢楼主分享期待?
人需要不断的改变、进步、完善!

Vip

馆币
30692 枚

今晚12点,大家到异种乐队的面子书或优管官方主页,先睹为快。
我收到风,这首被选中的demo就是(日本仔rock).原曲已经是属于重摇滚风格,不知道异种重新编曲后会是怎样?非常期待。。。

Vip

馆币
30692 枚

出炉了,大家可在youtube看到。中国的朋友你们爬墙进去吧!

https://www.youtube.com/watch?v=DAoPjC7QRlI

繼續上演   
曲:黃家駒
詞:司徒/Leslie Chan
編曲/監製:異種
錄音:Billy Ong(Bosh Studio)
混音:Gordon O Yang
OP:Kinn’s Music Ltd

Wow oh oh...Wow oh oh..

愛護你控製著你
暗地里攝聽著你今生一切
永不凖置身以外

快樂嗎 會快樂嗎
信奉錯 似看是對一生所信
無知啞信怎快樂

看這裏會繼續上演
這套戲再繼續上演很多次
你要配合繼續上演
冇有怕再繼續上演這

天真有邪真身卻無我
千秋世事必需憤怒相

惡夢裏決意自製
冇道理貓哭道理悲哀掩蓋
莽想充斥的態度

這道理欠缺道理
背道裏妄語伴你一生一世
永不醒覺的態度

chorus

看這裏會繼續上演
這套戲再繼續上演很多次
你要配合繼續上演
冇有怕再繼續上演這

天真有邪真身卻無我
千秋世事必需憤怒相

馆币
285011 枚