BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[纪念家驹] 阿龚细谈家驹11个关键词 带你重走家駒的生命地圖 [复制链接]

管理员

Beyond历史博物馆

馆币
156977 枚

博物馆颁奖礼纪念勋章 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章 B款蓝衣版91Live纪念勋章 C款蓝衣版91Live纪念勋章

【道理王】
「其實家駒個人真係幾似一個大哥哥,佢唔係咁輕易發脾氣,但係佢會有好多道理講,不停將自己嘅睇法同大家講,想你明白佢。有時好容易真係俾佢感染到,接觸多咗,都會好易有佢咁樣嘅諗法。

「『哦』呢,佢就邊個都會『哦』,總之佢一睇唔過眼就會出聲,係咁『吟吟尋尋』,將佢嘅諗法係咁灌輸入去佢哋個腦裡面。當佢對一樣嘢好有興趣時,佢就會調番轉,係咁追住嚟問,想知多啲。」

【最後決定權】
Beyond四子鬧交,阿龔笑言經常都有,「拗嘢,喺超過一個人嘅情況之下一定會有,睇下拗乜嘢啦。拗完好多時都唔係話有啲咩嘈到要去打交,最後都係家駒做決定,其他成員對佢都好信任,對佢嘅決定都好受落。真係,有時佢嘅諗法,唔好話其他隊友,即使係其他人,佢嘅想法都好強。」

【床下底】
阿龔口中家駒身邊都會有結他,在家的梳化旁邊都有一支結他,音樂已融入他的世界,阿龔憶述家駒時時刻刻都找靈感,所以作了很多歌:「佢一拎起個木結他就嚟0架喇,用錄音機錄低佢,錄埋錄埋好多demo,收收埋埋喺床下底。成日都聽到佢話:『喂,寫隻歌俾你吖!』最後尾都係搵唔番,『寫過隻新嘅算喇!』都唔知躓咗去邊。

「佢睇電視,都拎住木結他,跟住廣告歌又會Jam下,又會同劇集配樂Jam歌,全日不停揸住支結他,已經見到佢將支結他完全融入佢生命裡面。」

【Ovation】
據知家駒放在家梳化旁的結他,是Martin 40,而他另外亦喜歡Ovation這個牌子。關於Ovation,網上流傳一個故事。

家駒擁有Ovation 12 & 6,有說是因為他一位好喜歡的結他手Robert Fripp都有過,所以更加想買。當時,家駒在琴行遇到Ovation 12 & 6,價格不菲,於是他先買了Ovation 6,另一支,他就跟店員說:「有啲貴,你俾我諗諗。」豈料人一走,琴行職員來電,說一位外國人已經快手落訂,於是家駒即向琴行要了這位客人電話。原價萬二的結他,家駒願出萬八。留意,這是90年代的事。結他一到手,他已急不及待,在演唱會彈《不再猶豫》。

家駒擁有的黑色Ovation,型號是Custom Legend,有別於一般木結他,Ovation的背、側板用上玻璃纖維物料,加上特定的弧度設計,令結他音色更飽滿。

Ovation結他是家駒的「最佳拍檔」,無論大大小小的演出或錄音,都會見到這把結他的身影。

【二樓後座】
眾人眼中家駒就像大哥哥,他教過的學生,有些仍在這一行發展,現時很多演唱會的樂隊做樂手。

當年紅透半邊天,二樓後座房外會有好多歌迷等。喺一個差不多得一個人咁闊嘅通道一齊等,妹妹仔就喺牆上寫下字,畫到牆都花晒。阿龔話:「有時家駒見到,就會話油番好幅牆啦﹗但油完,啲妹妹再寫過!」

【彌敦道貼街招】
有領軍才能,85年在堅道明愛中心自資舉辦《永遠等待演唱會》,之後越做越大,高山劇場、91年已去到紅館開騷。

「啱啱開始嗰陣佢哋會舉辦自己嘅演唱會,去唔同場地,例如明愛、高山劇場呢啲場地,佢哋都會自己去組織,自己去籌備自己嘅演唱會。佢哋當時真係自己印海報 ,自己出去,晚上三更半夜去彌敦道貼海報,所以佢哋所有嘅嘢,都係佢哋自己一手一腳完成,從宣傳到籌備都係。

「當時佢哋未有大型唱片公司支持,都係自己為咗理想開騷玩音樂,到後期開始接觸有經理人開始同佢哋傾,同經理人簽約,又入唱片公司,開始走上另一個階段,所謂地面嘅階段。」

【搭黑的被兜路】
有次,家駒提議成班朋友約埋去廣州睇崔健演唱會,這次旅程,好經典。

「約晒所有人,去紅磡火車站,搭火車上去廣州睇崔健演唱會,但當然都係有遲到嘅人就繼續遲到啦。」即係家駒都……

「卒之買定飛,就上唔到車啦,上唔到車,就有人提議搭直通車去深圳,再包車轉車上廣州,仲趕得切嘅。咁卒之我哋喺深圳包咗架車,就不斷俾人呃,兜咗去唔知邊度,係咁兜去上客,呢度上嗰度上。兜到去鄉村地方。我哋同司機講,喂,我哋包咗架車直去0架喎!佢話冇喎,冇包過!

「就係咁兜兜兜兜兜兜,兜到去我哋住嗰間酒店,一落車,第一件事,擺低晒啲袋入房,然後跑去演唱會場地,已經係唱最後兩首歌。咁冇辦法啦,睇完嗰兩首歌返酒店,夜晚喺酒店食飯。可能當時酒店員工覺得我哋啲樣又『比較奇怪』,個個都長頭髮黑眼鏡咁,古靈精怪。佢又唔知邊個打邊個,就揸住張紙,逐個咁嗌人簽名。大家就互相指來指去,你係劉德華、佢係黎明,亂寫一大餐喺度玩。個酒店員工都唔知頭唔知路,總之有人幫佢哋簽名,咁佢就高興喇。

「當時都幾得意,你睇到佢哋對於外面嘅人好有興趣,我哋又好似對佢好陌生但又好有興趣,結果第二日就約埋去廣州動物園睇動物。」

【大老鼠】
承上。一行人約埋翌日去廣州動物園,睇動物。阿龔笑:「估計應該幾有規模,應該幾多嘢睇啦。入到埸,捐嚟捐去,真係幾特別喎!

「入面有個籠,寫住『家犬』,擺兩隻屋企養嘅狗:有個籠寫住『家貓』,就擺兩隻屋企養嘅貓,仲有大老鼠。有一個好深嘅坑,入面有一隻,都唔知佢係似老鼠定係似乜嘢嘅動物,但就真係好大隻,大過隻狗,個牌寫住『大老鼠』。大家睇到笑騎騎,又幾得意,一齊出去玩,成班人傻下傻下,家駒份人又冇乜所謂。」

【吹神】
家駒曾就讀四邑商工總會新會商會學校,最後於博允英文中學畢業。他讀書未必好叻,但好奇心大,很多知識、學問,相信都是他入社會大學後學到。阿龔形容家駒會追住人地講,不斷追問,對不同行業也感興趣,問足一日都得,特別係當佢「眼仔碌碌」就知「聞到陣除有興趣」:「有啲電影朋友話,家駒對於電影好有興趣,會問拍攝程序係點,又想知點樣拍,有時仲好主動會話跟人哋一日場去睇,冇嘢做都搵啲嘢做,睇下人哋點拍。」

【遠見】
阿龔同家駒共事多年,覺得家駒思想遠大,而且,有好多嘢都想做。

「佢係咪諗嘢比其他人周詳呢?呢個我唔肯定;但佢諗得比人遠,呢個一定係。你日常同佢傾偈嘅時候,佢唔係諗緊聽日點樣後日點樣,或者呢兩年點樣。難聽啲講,『你唔好講到天花龍鳳,好宏大,好遠大嘅理想啦!』但係佢喺嗰方面真係有好多特別嘅概念,好似頭先講,好多好概念化嘅嘢,你可能會話:『鬼唔知咩?』但佢又真係會嘗試去做。佢未必係一個好踏實執行嘅人,但佢會係一個好有idea嘅人。你某程度上可以話佢係不停衝擊緊周圍嘅人。

【再見理想】
家駒亦好希望做到世界巡迴演出,將Beyond嘅音樂俾更多人知,將自己嘅音樂影響別人:「佢冇講最想去邊度唱,但佢思想無限、諗到好遠大,無界限俾自己,想同其他地方既人多交流。佢之前去過非洲,所以就有《Amani》呢首歌出現。」

Beyond四子獨立發展是家駒的想法,阿龔好耐之前已經聽過家駒提過:「佢想Beyond 四個人都有自己嘅專輯,因為每個人都有自己諗法,可以各有各嘅作品,佢提出過幾次。」

戳☛25年后阿龚带你重走家驹旧日的生命地图

8楼有视频!
分享到: QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
637329 枚

博物馆颁奖礼纪念勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章

不知不觉又一年

馆币
94640 枚

社区贡献奖 古董級歌迷 铁杆FANS 博物馆认证㊣勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章

Beyond四子獨立發展是家駒的想法,阿龔好耐之前已經聽過家駒提過:「佢想Beyond 四個人都有自己嘅專輯,因為每個人都有自己諗法,可以各有各嘅作品,佢提出過幾次。」

这个和黄家强的说法相同。

馆币
37515 枚
感动,      

馆币
76766 枚
謝謝分享.....
又多了一分了解............

馆币
15998 枚

新手鼓励 A款蓝衣版91Live纪念勋章

91演唱会家驹介绍的那位开森巨人阿巩?

馆币
203 枚
惨,我不太看得懂

馆币
386962 枚

铁杆FANS 博物馆颁奖礼纪念勋章 博物馆建设勋章 重在参与鼓励奖 金牌会员 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 第三届 B款蓝衣版91Live纪念勋章