BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[精彩演出] 娛樂蘋台 | 20150609 | 今日家駒生忌 家強不會拜祭: 會另外揀日子去探哥哥 [复制链接]

馆币
27624 枚

今日係Beyond主音家駒53歲生忌,三子即使無法再走在一起,但仍然不忘。世榮最準時,凌晨12時08分就於微博留言:「家駒生日快樂,你的愛心會一直延續下去。」家強就喺fb貼生日圖寫道:「哥,生日快樂!我出碟啦,好唔好聽呀!」至於Paul,就轉貼了單立文一張家駒舊照,說:「因為你離去的惋惜,更要紀念你來臨的可貴,生日快樂!」

家強噚晚(9號)喺中環HMV為新碟《沉香》舉行小型發布會,側田及恭碩良(Jun)專誠到賀,而老闆任賢齊(小齊)亦以神秘捧場,給家強一個驚喜。現場有逾半百粉絲支持,而家強唱咗三首歌,小齊仲即場買十隻碟,兼畀家強簽名,家強話:「你應該好忙寫緊歌喎,點解會嚟到?」

Jun表示當日喺赤柱放狗,聽到新歌Intro,令佢勾起好多回憶;側田就話自己聽Beyond歌曲長大,佢又讚同家強見面時好緊張,又指為人毫無架子,對於側田話細細個聽佢啲歌長大,家強笑言:「睇樣大家都差唔多啫﹗」

家強受訪時表示,事前唔知道小齊會嚟,佢笑言:「老闆應該要買一百隻碟先夠,不過佢出現我已經好開心。(有冇買自己碟習慣?)一路都冇呢個習慣,因為當年都唔興呢啲嘢,近幾年先興。」

家強透露已有七年冇出過專輯,佢解釋:「唔係唔想出,之前間公司有啲運作嘢,令碟出唔到,所以一味做歌,加上14年走TOUR,年頭先做到隻碟,今次仲收錄咗純音樂隻碟,嗰隻喺11年已做,等緊機會出。」

講到今日係兄長黃家駒生忌,問佢會否到場拜祭?家強表示:「唔會喺呢啲日子去拜,揀啲另外日子去探哥哥,唔好咁多記者及Fans喺度,可以同哥哥慢慢傾偈,嗰啲日子自己知道有特別意義,呢個意義年年都唔同。」會唔會小朋友去探伯伯?家強謂:「家人唔建議小朋友咁細去墳場,所以暫時未帶佢哋去。」

講到葉世榮搵咗佢未?佢話搵咗,咁大家傾成點?佢愕然表示:「點解你哋唔問佢?又唔係我搞。總之自己答案從來冇改變過。」咁對方有冇游說你?佢話:「游說唔到,佢都有聽我講,究竟係乜嘢情況下,先有呢個決定。但佢最後同我講咗句,用善心出發,相信個天最後會畀佢(世榮)做得成呢件事,我都希望佢(世榮)做得成,但我真係有我自己苦衷。」

若果世榮開得成會否去睇?佢話:「會呀,都會去睇。(唔驚fans叫你上台?)我冇考慮呢個問題,都係唔好去,唔好打擾人哋個騷。」

講到有啲歌迷都會失望,因為唔能夠三子走埋一齊?家強就話:「如果大家覺得三個唔可以走埋一齊,都係滿足唔到的話,咁其實Beyond係四個人,都冇辦法四人走埋一齊,達唔到佢哋滿足,三個人都係一樣,兩人唱又好,一人唱也好,加上三個人唱嘅歌,都唔係最原本家駒唱嘅歌,所以喺這情況下,唔好咁執着一切,一個人唱晒都可以代表一個紀念活動。」

该贴已经同步到 家驹精神的微博
附件: 你需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?注册
分享到: QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
<-sina_sign,5249605284,0fbbb05f,2->
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
27624 枚

09/06/2015 黃家強拒合體:三個開騷已經唔係原裝

黃家強出席新專輯發布會,身為唱片公司老闆的任賢齊(小齊)及歌手恭碩良、側田亦有現身打氣,小齊即場購買十張專輯給家強簽名,恭碩良及側田則與家強交換新碟,家強獻唱三首新歌,期間更擺出封面Pose。

每年定一日去拜家駒

家強坦言沒想過小齊會現身,他說:「佢好忙,應該填梗詞,恭碩良同側田係我叫佢哋嚟撐我,所以小齊出現好驚喜。(買十張支持你?)應該掃100隻啦。(有冇買隻攞好意頭?)冇呢個習慣。」七年未有出唱片的家強說:「唔係唔想出,一路寫歌,加上又做巡迴。」對於明天是黃家駒生忌,家強說:「大家唔會知道我幾時去拜,我每年都會自己定一日,唔會畀記者同傳媒知。(會帶埋小朋友去?)小朋友媽咪比較迷信,唔想小朋友去墳場。」

世榮游說唔成功

家強透露已同葉世榮見面,他說:「你哋問番佢啦,佢搞唔係我搞,我答嘅嘢都係同之前一樣。(世榮游說你?)游說唔到,佢聽咗我講我喺咩情況底下,佢最後話『我係善心出發,天會幫我做得成』唔好賴我,我都有苦處。(唔做去睇?)都可以去睇。(唔怕歌迷即場拉你上台?)嘩,咁就唔去喇,唔好搞亂。」對於歌迷在網上留言好希望三子能再開騷,家強說:「如果三個都滿足,係咪應該四個先滿足呢?依家冇法達到,三個已經唔完美,三個唱歌已經唔係原裝,喺呢個情況,點解執着要三個一齊,世榮一個去唱都代表到。」
附件: 你需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?注册
<-sina_sign,5249605284,0fbbb05f,2->