BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: Nathanpang

[资源下载] 關於Live&Basic Concert 日本先行無字幕欣賞版VHS采集文件的獲取方式 [复制链接]

馆币
20000 枚

新手鼓励 B款蓝衣版91Live纪念勋章

冬菇粒粒頭 发表于 2023-11-20 21:06
咁岩嘅。。。我都買咗喎不過呢排太忙唔得閒整,就算整都係加水印放B站算

(因爲電腦打不了口語,用書面語回你),我們這個團隊下一次會搞另外幾個VHS,這次算是吸取教訓,下次肯定不能像這次錯漏百出了。
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
245533 枚

原创分享 社区贡献奖 博物馆颁奖礼纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章

Nathanpang 发表于 2023-11-20 22:34
(因爲電腦打不了口語,用書面語回你),我們這個團隊下一次會搞另外幾個VHS,這次算是吸取教訓, ...

VHS永遠都學唔完,呢啲商業帶已經算正常,街外收集返嚟嘅VCR帶先濕滯。。。

另外幾個VHS?係咩歌星,會唔會透露吓

馆币
20000 枚

冬菇粒粒頭 发表于 2023-11-20 23:13
VHS永遠都學唔完,呢啲商業帶已經算正常,街外收集返嚟嘅VCR帶先濕滯。。。

另外幾個VHS?係咩歌星,會 ...

都是Beyond的:91Live/原裝金曲精選/超越阿拉伯演唱會/昔日舞曲+無聲的告別MV。我就差這幾個官方的VHS,就真的齊了,撇開私人帶,那個另外計。(全部在Carousell有個賣家放出來了),令我有個想法可以下一次搞這些。

馆币
20000 枚

Nathanpang 发表于 2023-11-20 22:34
(因爲電腦打不了口語,用書面語回你),我們這個團隊下一次會搞另外幾個VHS,這次算是吸取教訓, ...

對了,96這場的VHS是有加密的(日本VHS的問題),一般的采集卡或許采集不了,我們也是因爲這個問題而超級苦惱,幸好最後也成功了。

馆币
245533 枚

原创分享 社区贡献奖 博物馆颁奖礼纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章

Nathanpang 发表于 2023-11-21 00:10
對了,96這場的VHS是有加密的(日本VHS的問題),一般的采集卡或許采集不了,我們也是因爲這個問題而超級苦 ...

VHS加密應該係「Macrovison」技術,對磁帶過磁帶先會出現問題,現代嘅采集卡正常係唔受影響。。。

但我N年前試過用LG牌嘅VCR/DVD組合機,對加密帶都係唔俾我轉落DVD,之後用采集卡就一切正常

馆币
245533 枚

Nathanpang 发表于 2023-11-20 23:54
都是Beyond的:91Live/原裝金曲精選/超越阿拉伯演唱會/昔日舞曲+無聲的告別MV。我就差這幾個官方的VHS,就 ...

條友好似係玩「價高者得」
雖然我都好想要,但真係冇咁多閒錢玩
另外呢幾盒我覺得收LD版已經足夠,因為內容上好似係同LD冇分別。。。(?)

好奇問吓。。。你係咪香港人?

馆币
20000 枚

冬菇粒粒頭 发表于 2023-11-21 01:41
另外呢幾盒我覺得收LD版已經足夠,因為 ...

我是

馆币
20000 枚

冬菇粒粒頭 发表于 2023-11-21 01:41
另外呢幾盒我覺得收LD版已經足夠,因為 ...

内容上沒有區別,但色彩比LD版好很多,原生PAL嘛,LD全部都PAL轉NTSC了,看起來硬是會有一種不自然的感覺(主要是25幀轉到29.97幀,再反交錯也是有10幀重複的,VHS原生,雖然畫面質素比較差,但起碼畫面動起來比較自然一點。。。)

馆币
245533 枚

Nathanpang 发表于 2023-11-21 11:33
内容上沒有區別,但色彩比LD版好很多,原生PAL嘛,LD全部都PAL轉NTSC了,看起來硬是會有一種不自然的感覺 ...

有錢就乜都得

馆币
20775 枚

冬菇粒粒頭 发表于 2023-11-20 21:06
咁岩嘅。。。我都買咗喎不過呢排太忙唔得閒整,就算整都係加水印放B站算

整完放唔放YouTube,B站嘅畫質同埋音質都好鬼差