BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[叶世荣] 2016/06/11 延續家駒的愛 世榮Paul合唱全場High爆 [复制链接]

BEYONDIV

愛駒不渝

馆币
27480 枚

呢一幕真係好感動…家駒,生日快樂!

【on.cc東網專訊】 由葉世榮發起、紀念Beyond已故主音黃家駒的慈善紀念演唱會今晚在會展舉行,多位歌手輪流上台表演,包括草蜢、太極等人,其中太極唱出《大地》及《Amani》等歌時,全場High爆企起身大合唱。之後輪到今晚發起人世榮出場,全場即刻尖叫歡呼,唱完《我是憤怒》後,他說:「High唔High呀?知唔知今晚係慈善演唱會?大家嚟呢度係做緊善事,現場有捐款熱線電話,希望大家快啲打電話!」之後黃貫中(Paul)出場,全場又尖叫,他Guitar solo後,他與世榮合唱《金屬狂人》,唱後世榮表示:「好耐冇同Paul一齊玩,多啲玩!多謝今晚有兩個朋友,同Beyond好好關係,記唔記得五人時期嘅劉志遠?佢特登由台灣飛過嚟,同埋監製Gordon(歐陽燊)。每一個時期我有唔同理想,啱啱夾Band嗰陣就想夾好Band,獨立時期就想寫好啲歌,依家就想將家駒嘅愛延續落去!」之後他們再合唱《再見理想》。

「做呢個騷過程唔容易」

唱完世榮表示:「做呢個騷過程唔容易,中間好多困難,但我唔怕困難,多謝好多朋友支持,包括歌手樂隊、Paul,舊年第一時間打畀佢,佢即刻爽快應承。」Paul就話:「幾廿年朋友,好爽快,真係要多謝前面嘅你哋,就算我哋幾有天份都好,如果冇你哋支持都冇用,轉眼三十幾年,多謝大家!」之後世榮行去打鼓位,全場尖叫,Paul笑他:「曾經有過敲擊小王子綽號嘅葉世榮先生,差啲唔記得佢呢個綽號。」之後他們演唱《灰色軌跡》。

全場向家駒講生日快樂

唱完後世榮行番出個台,並表示:「大家好懷念我打鼓嘅時候,我都幾懷念,雖然我好多理想,但唔會唔打鼓!」之後再與Paul合唱《光輝歲月》,唱到《海闊天空》時,全場又一起大合唱及舉手機當螢光棒,唱完後台上播出家駒的舊照。之後世榮表示:「今日係咩日子?既然係家駒生日,係咪要有禮物?一齊同佢講生日快樂!」Paul亦謂:「要好大聲上面先收到,用盡你哋所有嘅力氣!」之後兩人發動全場講「家駒,生日快樂!」然後便離場。

此時現場播出家駒聲帶,內容為:「收到,好開心,會一路彈,彈到彈唔到為止,希望大家繼續支持我嘅隊友。」最後大會播出世榮為此活動創作的《延續》MV,為演唱會劃上完美句號。

Solar Wind結他手Tommy。

世紀合唱!

黃家駒慈善紀念演唱會係由葉世榮發起嘅!好好氣氛呀真係!

仲有草蜢都有撐場。

劉志遠(右)佢特登由台灣飛過嚟同家駒「慶生」!

仲有粉絲着住印咗「家駒,生日快樂」字樣嘅TEE!

太極當然有嚟啦!

世榮打鼓惹嚟全場尖叫!好有型呀!

仲全場祝家駒生日快樂,場面真係好感人…!
分享到: QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
4262 枚
图片看不到吗,,

BEYONDIV

愛駒不渝

馆币
27480 枚
我是谁 发表于 2016-6-11 13:35
图片看不到吗,,

看不到嗎?我這裡沒問題

馆币
34 枚
没有一张图是看到的

馆币
22314 枚
謝謝樓主分享。。。

馆币
86814 枚
我以为只有我看不见图片
每天签到只为告诉你们,我还在。

馆币
2070 枚
世荣终于打鼓啦,敲击王子!不过只打了一首,遗憾。

馆币
21897 枚
謝謝分享~~~

BEYONDIV

愛駒不渝

馆币
27480 枚
奇怪,還是看不到嗎?發個鏈接給大家看看~~~

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0610_00862_001.html

馆币
15484 枚
全场的亮点也就在结尾 刘志远 黄贯中 和 叶世荣同台 其他都是炮灰