BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[演唱会] beyond93live [复制链接]

管理员

Beyond历史博物馆

馆币
156981 枚

博物馆颁奖礼纪念勋章 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章 B款蓝衣版91Live纪念勋章 C款蓝衣版91Live纪念勋章

附件: 你需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?注册
分享到: QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
《BEYOND歌迷纪念册II》

管理员

Beyond历史博物馆

馆币
156981 枚

博物馆颁奖礼纪念勋章 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章 B款蓝衣版91Live纪念勋章 C款蓝衣版91Live纪念勋章

口白:            
O拿 係呢度呢 同大家講少少o野 靜D得唔得?
= o拿!在這裡呢跟大家說一點點話,安靜一些可不可以呢?
真係靜果喎 O拿 你知唔知呢 而家你o地呢
=真的安靜下來了呢!o拿!你知道嗎,現在你們
湧o西出o黎個台前邊果度呢 咁就可能做成一D破壞o既
=全都擠到了舞台前面這邊的時候呢,這樣就有可能造成一些破壞的
咁呢 同埋我講緊野果陣時呢 就唔該你地靜少少聽我講野得唔得?
=所以呢 當我正講著一些話的時候呢,就麻煩你們靜靜一點聽我講話行不行?
得唔得呀? 咁呀 殊~~ 咁呢 係呢個時候呢 咁呢我就好開心
=可不可以阿? 所以呀 噓~~~~  所以呢 在這個時候能這樣呢我就很開心
可以有機會呢再係香港同大家唱歌o架
=可以有機會在香港這裡跟大家唱歌啦
同埋我o地一班Fans支持我o地o既朋友一齊唱歌
=還有我們一群Fans支持我們的朋友一起唱歌

但係我希望係呢個時候同大家講少少o野 喂 我講少少o野 得唔得呀?
=但是我希望在這個時候跟大家說一點點話 喂! 我說一點點話行不行呀?
係咪唔聽先?聽就唔好叫住 嗌住o下! 大家尊重大家好唔好?大家聽話呀o下
=是不是不想聽阿?要聽就不要大叫,閉嘴阿!大家尊重大家好不好?大家聽話呀啊!
咁呢 咁我見到好多其他o既...  又叫啦! 又叫啦!
=所以呢 在我見到好多其他的...  又叫啦! 又叫啦!

一陣間有排你叫呀!我講完o野先好唔好?
=待一會會有一段有你們叫的!先讓我說完話好不好?
咁呢我希望大家可以好守秩序咁去好開心咁聽音樂
=所以呢我希望大家可以好好守秩序跟好開心在聽音樂

但係呢 而家o既情況呢 就因為呢 如果你地咁樣企出黎呢..
=但是,現在的情況呢 就因為阿 如果你們這樣站出來的話..
我唔係話唔俾你地企 你地可以企係度 但係唔好湧出台前 好唔好?
=我不是說不給你們站,你們可以站這裡 但是不要擠到舞台前 好不好?
企番係你原裝既位置 盡情咁開心 盡情咁跳 盡情咁高叫
=站回去你原來的位置  盡情在開心 盡情在跳 盡情在高叫         

但係我希望你地企番係原裝既位置裏面
=但是我希望你們站回去原來的位置裡面

paul:但係唔好企係櫈上面喎  但係唔好企係櫈上面
=但是不要站在椅子上哦  但是不要站在椅子上

同埋 我地可以玩得好開心 好放 但係而家咁既情形呢
=還有 我們可以玩的好開心 好開放 但是現在這種情形呢      

就會因為我驚你地會整傷整親大家架
=就會因為我怕你們會弄傷弄到大家耶                           

我驚... 我地希望我地既歌迷呀
=我怕...我們希望我們的歌迷呀               

我地既fans 我地beyond既fans 係有秩序咁去瘋狂
=我們的fans 我們beyond的fans 是有秩序這麼去瘋狂

有秩序咁去 用身體用感情去享受我地既音樂 好唔好?
=有秩序這麼去 用身體用感情去享受我們的音樂 好不好?

o拿 而家乖乖地 番番你原本個座位 o拿 唔好打交呀下
=o拿 現在乖乖地  回去你原本的座位 o拿 不要打架哦            

番番原本個座位 企番係你頭先應該企既地方
=回去你原本的座位  站回去你原先應該站的地方

企係度可以 但係唔好湧出台前邊喇 因為呢 我亦都唔想呢
=站這裡可以 但是不要擠到舞台前面啦  因為呢 我也都不想

D實Q既哥哥呢 用好大力咁去推你既或者整親你地
=那些身體健碩的大哥呢 用很大力氣那樣推你的或者弄到你們        

因為我係唔想見到呢D情形出現
=因為我實在不想看到這樣的情形出現

Paul: 快D快D快D番埋位
=快點快點快點坐回座位

o拿 你地唔番去你地個座位我就唔彈既
=o拿 你們不回去你們的座位我就不彈的

Wing: 聽話啦 好唔好? 好唔好? o拿 我唔知呀下..
=聽話啦 好不好? 好不好? o拿 我不知道呀下...

我講左我要講既野架喇下 如果你地係支持我既 支持beyond既
=我說了我要說的話啦  如果你們是支持我的  支持beyond的

paul: 企係自己個位度 番番你地個座位度  企番係個位置裏面
=站在自己的位置裡 坐回你們的座位裡  站回應該的位置裡面

其實你地企係度聽歌一樣可以好高興 我知道 我知道即係前面係好開心好過癮既
=其實你們站在哪裡聽歌一樣可以好高興  我知道 我知道在前面會好開心好過癮的

但係 我地要習慣下 一個好有系統 好有規律咁去聽音樂既演唱會
=但是 我們要習慣  一個很有系統 很有規律那樣去聽音樂的演唱會   

我唔希望每一次俾人地去攻擊 都話beyond既fans 百厭呀 曳呀 破壞呀
=我不希望每一次讓人家攻擊  都說beyond的fans 好討厭呀 曳呀 破壞呀

我唔希望再聽到呢D野 我希望見到你地係
=我不希望再聽到這種話  我希望看到你們是                     

一班好有秩序 好有規律既朋友 嘩 D煙攪到睇唔到呀
=一群很有秩序 很有規矩的朋友  嘩 這個煙搞的看不到呀

照下D觀眾先 等佢番番座位先 我睇唔到呀我
=照一下觀眾  先等他坐回座位 我看不到呀我

有冇番到去呀? 我冇辦法睇到呀 同埋我希望呢
=有沒有都回去呀? 我沒有辦法看到呀  還有我希望呢

我希望 o者係係呢度同大家講聲 我覺得一個演唱會裏面好放
=我希望的是在這裡跟大家說聲  我覺得一個演唱會裡好開放

好高興好開心咁去聽音樂係好岩既 係好開心既
=好高興好開心那樣去聽音樂是很對的 是很開心的

但係呢 我希望呢 亦都係希望你地可以係 聽緊歌或者係我講緊野既時候呢
=但是呢  我希望呢 也都是希望你們可以在聽著歌時或者在我說著話的時候呢                    

希望盡量可以既話 唔好同我鬥大聲
=希望盡量可以的話 不要跟我比大聲               

(fans: 阿榮!!!)

好 嗌阿榮果幾個上黎...
=好 叫阿榮那幾個上來...

bing ling boom 霖 bing ling boom 霖咁 我唔想見到呢D情況
=bing ling boom 霖 bing ling boom 霖那樣  我不想看到這樣的情況

你地可以企番係你地個座位果度 好開心咁去聽
=你們可以站回在你們的座位那裡  很開心那樣去聽

其實你地明唔明我既意思先? 點解我會同你地講呢D說話
=究竟你們懂不懂我的意思?為何我會跟你們說這些話

如果平時普通既演唱會我唔會講 因為我知道 今晚每一個黎既
=如果是平時普通的演唱會我不會說 因為我知道 今晚每一個來的

都係我地既fans 都係支持我地 由好耐好耐之前一直支持我地到今日既
=都是我們的FANS 都是支持我們  在好久好久以前一直支持我們到今天的

係咪呀? 所以我會同你地講呢D說話
=是不是呀?所以我會跟你們說這些話

o拿 你地而家呢 可以企番係你地原裝既位置果度
=o拿 你們現在呢 可以站回在你們原來的位置那裡

可以企係度 但係企係原裝既位置 好唔好? 好唔好?咦 D 燈既?
=可以站這裡  但是站在原來的位置  好不好? 好不好? 咦  燈呢?   

睇睇D人點樣呀我 唔使成日照住我架 開光D個場丫
=我想看看那些人如何  不要老是照著我啦  打開整場的電燈      

我想見下我地D fans呀 我想睇真D我地D fans呀
=我想看一下我們的 fans呀 我想看清楚我們的fans呀

其實你地好可愛既 你知唔知呀? 但係呢 要經過一D既安排 一D既訓練
=其實你們很可愛的 你知不知道呀? 但是呢 要經過一些安排 一點點訓練

咁你地就更可愛喇 我希望我地beyond既fans 係全香港所有既fans裏邊
=這樣你們就更可愛啦 我希望我們beyond的fans是全香港所有的fans裏面

最top 最精彩 最有秩序 最放 最有power既fans 明唔明我意思呀?
=最top 最精彩 最有秩序 最開放  最有power的fans 懂不懂我意思呀?

我地可以好瘋狂好瘋狂咁玩 但係千祈唔好亂 ok!
=我們可以很瘋狂很瘋狂那樣玩  但是千萬拜託不要亂  OK!

<半斤八兩 >

我地呢班打工仔 通街走糴直頭係壞腸胃
=我們這一群工人 在街上四處走(好像送貨的在街道四處走)簡直是傷胃(因為當時
香港以體力性工作為主,加上做工的時候這麼忙沒得吃東西)

搵o個些少到月底點夠洗(奀過鬼) 確係認真濕滯
=收到打工的錢少到了月底怎夠用(錢好少) 真的是很倒楣

最弊波士郁o的發威(癲過雞) 一味o係處係唔係亂o黎吠
=最麻煩是老闆因小事而發怒(比發瘋的雞更瘋) 好像對不對都四處亂罵,亂吼亂叫

o翕親加薪塊面挪起惡睇(扭下計) 你就認真開胃
=說起加工錢那個臉立即變壞(發脾氣) 你想加工錢真是妄想天開                                                                                 

(半斤八兩)  做到隻積咁o既樣
='隻積'是一種起重工具,意思是人做得跟機器一樣,很辛苦

(半斤八兩)  濕水炮仗點會響
=炮竹濕了怎麼可能點的響

(半斤八兩)  夠薑呀楂槍走去搶
=有膽量的拿槍去搶

出o左半斤力  想話羅番足八兩 家陣惡搵食
=用了一半力   還想拿足整數   現在那麼難找工作                                                                              

邊有半斤八兩咁理想 (吹漲) 
=那裡有出一半力而得到全部這麼理想 (哪有辦法?)                                                                             

我地呢班打工仔 一生一世為錢幣做奴隸 o個種辛苦折墮講出嚇鬼(死俾你睇)
=我們這一群打工人 一輩子為錢財做奴隸 那種辛苦及難過的日子說出來嚇壞你(死給你看)                                                                                 

咪話冇乜所謂
=不要說沒關係/無所謂                                                                              

(半斤八兩)  做到隻積咁o既樣
='隻積'是一種起重工具,意思是人做得跟機器一樣,很辛苦

(半斤八兩)  濕水炮仗點會響
=炮竹濕了怎麼可能響

(半斤八兩)  夠薑呀楂槍走去搶
=有膽量的拿槍去搶

(半斤八兩) 就算有福都冇你享
=就算有福你也沒得享受

(半斤八兩) 仲慘過滾水淥豬腸
=比用熱水燙豬大腸還慘  

(半斤八兩) 雞碎咁多都要啄
=工錢不多還要減薪

半斤八兩 半斤八兩~~~~~~

--------------

這場錄音雖然不是完整的整場實況,但是至少是目前所能聽的到的,因為這場live到現在除了有出[遙望]跟[長城]兩首歌曲,收錄在<遙望黃家駒不死音樂精神特別紀念集92-93>的CD裡外,還有一首[半斤八兩]收錄在<1993年Words & MusicFinal Live with 家駒>。其餘並沒有任何有關影像跟任何完整的演出資訊。所以我把它拿出來整理給大家欣賞!

整場歌曲的目錄:

1.黑色迷牆

2. 歲月無聲

3.半斤八兩

4.懷念你

5.赤紅熱血

6.灰色軌跡

7.冷雨夜

8.不再猶豫

9.高溫派對

10.係要聽Rock n' Roll

11.Amani

12.真的愛你

13.Lau  Man who Kmowr You

14.家駒solo

15.再見理想

16.光輝歲月

17.遙望

18.世榮solo

19.永遠等待

20.長城

馆币
40 枚

终生荣誉斑竹 社区贡献奖 铁杆FANS

家驹的最后一次大型演出,,,,那句94年见的话。。。。。。哎

馆币
192990 枚

博物馆风采男 博物馆颁奖礼纪念勋章 K歌之王 挖掘大师 最佳风采男 支持正版!光荣勋章 博物馆优秀会员 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 博物馆贡献勋章 A款蓝衣版91Live纪念勋章 B款蓝衣版91Live纪念勋章 C款蓝衣版91Live纪念勋章

家驹的最后一次大型演出,,,,那句94年见的话。。。。。。哎
驹然你也在这里 发表于 2008-9-24 16:59

你说的这句是在马来西亚中,楼主发的是我地呀的LIVE

馆币
10629 枚

博物馆首席会员 铁杆FANS 博物馆优秀会员 博物馆认证㊣勋章

这次貌似 大马的?

馆币
2141 枚
{:soso_e187:}beyond{:soso_e187:}

馆币
115654 枚
有logo{:soso_e180:}

馆币
18601 枚
长见识了
楼主有心了 谢谢!

馆币
5427 枚

新手鼓励 古董級歌迷 家驹诞辰50周年纪念勋章

收藏了,感谢楼主