BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[音乐交流] 【Paul新歌】2012年5月23日Paul新歌《红黑》电台版试抢先听: [复制链接]

馆币
5427 枚

新手鼓励 古董級歌迷 家驹诞辰50周年纪念勋章

和我聽的歌詞有出入。我看得中和一下~
等下我發個修正版的

粵語原話
Dj:
近日叻都系网上边睇到,嚟紧黄贯中红馆演唱会嘅poster喇!如果你未睇过,都好容易search到嘅嗟!系一个调转咗嘅黄贯中,一身黑色嘅衣服,远睇叻,似一个倒挂住嘅蝙蝠嘅虾!背后系代表住咩意义,当然等佢自己演绎,但系,有一个嘅感觉就系→反转囖。反傳統囖,佢嚟紧嘅演唱会,系会同(英文)管弦乐团合作,好多人话,管弦乐团系好规矩嘅,紧系做古典嘢嘅,嚸样夹落一个rock友身上叻?你以为唔得咩?得喔?!反转嚟做囖,绝对期待7月份,呢一个名为(英文)嘅演唱会,下个礼拜,paul哥都会上到嚟热闹乐坛,有咩问题,到时问。。
歌词:

斗 再斗
就算你继续斗
得一只手
又怎可拍手

奏 再奏
就算我继续奏
得一只口
又怎可说否

怜悯 我虽是未曾
呐喊 却惊动路人
?? 厮守著凌晨
还我本性
心里带著这两个字

红黑
红红黑
就系咁简单

啊。。。
跳 就跳
别要去放慢了
这种发烧
又怎麼缺少

要 就要
别要去再玩了
这种困扰
是不必困扰

怜悯 我虽是未曾
呐喊 却惊动路人
?? 厮守著凌晨
还我本性
心里带著这两个字

红黑
红红黑
就系咁简单

红黑
红红黑
就系咁简单

红黑
红红黑
祗知我没法界定
红黑
红红黑
祗知我没法暂停

红黑
红红黑
就系咁简单
红黑
红红红黑
就系咁简单

Dj:
歌名系咩叻?就系咁简单!两个字:红黑。边有咁简单啊,红黑 红红黑啊,五个字嚟嘅!至於呢一个歌名代表住咩叻?等阿paul自己讲啊。下个礼拜,将会上到嚟 热闹乐坛 ,当然会介绍嚟紧嘅 路享乐音乐会 !人哋未做过,就啱佢做囖!黄贯中最新派台曲、词、编、监包办《红黑红红黑》!

=================
國語翻譯:

Dj:
近日在网上看到,黄贯中将要在红馆开演唱会的海报啦!如果你没有看过,都很容易搜索到的!是一个倒转过来的黄贯中,一身黑色的衣服,远看呢,像一个倒挂的蝙蝠!裏面有甚麼特殊意义呢,当然要让他自己演绎,但是,有一个感觉就是→反转咯。反傳統咯,即将到来的演唱会,会和(英文)管弦乐团合作,好多人说,管弦乐团是很规矩的,当然是做古典乐的啦,为什麽会和一个摇滚小子在一起呢?你以为不行吗?行啊?!反转来做嘛,绝对期待7月份,这一个名为(英文)的演唱会,下个礼拜,paul哥都会上到来 热闹乐坛 ,有啥问题,到时候问。。
歌词:

斗 再斗
就算你继续斗
得一只手
又怎可拍手

奏 再奏
就算我继续奏
得一只口
又怎可说否

怜悯 我虽是未曾
呐喊 却惊动路人
?? 厮守著凌晨
还我本性
心里带著这两个字

红黑
红红黑
就系咁简单

啊。。。
跳 就跳
别要去放慢了
这种发烧
又怎麼缺少

要 就要
别要去再玩了
这种困扰
是不必困扰

怜悯 我虽是未曾
呐喊 却惊动路人
?? 厮守著凌晨
还我本性
心里带著这两个字

红黑
红红黑
就系咁简单

红黑
红红黑
就系咁简单

红黑
红红黑
祗知我没法界定
红黑
红红黑
祗知我没法暂停

红黑
红红黑
就系咁简单
红黑
红红红黑
就系咁简单

Dj:
歌名是甚麼呢?就是那麼简单!两个字:红黑。。。。。哪有那麼简单啊,红黑 红红黑啊,五个字来的!至於这个歌名代表甚麼意思呢?让阿paul自己说啦。下个礼拜,(他)将会来到 热闹乐坛 ,当然会介绍即将来到的 路享乐音乐会 !别人没试过,就适合他了!黄贯中最新派台曲、词、编、监包办《红黑红红黑》!
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
5427 枚

新手鼓励 古董級歌迷 家驹诞辰50周年纪念勋章

红黑红红黑。。。。