BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[音乐交流] 2013-05-06 Paco名人會_-_ 家駒逝世20周年 黃家強寄語:今天失好好 [复制链接]

版主

黄家驹

馆币
11218 枚

博物馆颁奖礼纪念勋章 优秀认证会员突出奖 重在参与鼓励奖 博物馆优秀会员 家驹诞辰50周年纪念勋章 C款蓝衣版91Live纪念勋章

今年是樂隊Beyond成立30周年,亦是主音黃家駒逝世20周年,為了紀念哥哥,弟弟家強寫了首歌《好好》送給他,他希望告知在天上的家駒:「今天我好好,好想你知道。」原本有人想拉攏他、黃貫中(Paul)和葉世榮三子舉行紀念演唱會,可惜搞唔成,卻造就家強加盟大岳娛樂,下月4日及5日在九展開首次的個人演唱會《It'sAlright》。除了與歌迷分享他的音樂歷程,也不少得一齊去緬懷家駒。

主持:黃柏高

統籌:林永匡

協力:袁東亮、李佩儀

命裏早安排

家駒表面上是離開了我們,但其實已長駐很多人的心中,包括家強。家強相信哥哥已成為天使,並一直守護他,就好似他寫《好好》時,根本沒想到首歌可以公諸於世。

「我寫呢首歌時,無諗過可以簽到家呢間公司,仲出到呢首歌,當時我只係諗,哥哥離開我20年,我好想寫首歌畀佢。點知寫完之後,有人搵我搞紀念演唱會,雖然最終搞唔成,但我就簽小齊(任賢齊)公司,亦因為有呢首歌,公司話不如搞個演唱會,好似係天意咁,佢安排好晒。」

首次開個唱

由於是第一次舉行賣飛的演唱會,家強真的很開心,所以整個演唱會的流程,他都經過心思熟慮,除了將他的音樂歷程逐一細數外,也會邀請任賢齊、黃耀明和盧凱彤(Ellen)擔任嘉賓,還預留一part來懷念家駒。

「由我住支結他彈幾個月就入Beyond,我成長過程同青春都擺晒Beyond度,我想演唱會講四個人時期係點,三個人時期又係點,到中間有段時間我想挑戰自己幫人寫歌,我寫過歌俾王菲、陳慧琳同陳小春,而其中一part係希望歌迷同我一齊紀念哥哥。」

常自言自語

家強對家駒的思念,沒有因為日子過去而減退,反而他不時會跟哥哥傾訴。旁人不了解,見到他自言自語還以為他是的,但原來每當家強感到迷惘時,只要問家駒,總會找到答案。

「五年前樓價唔高時,我想買個Band房,但睇個工廠大廈單位好爛,買返裝修都有排搞,當我唔知買唔買好,就決定擲銀仔公字問阿哥,點知擲完出係叫我買,我就花百幾萬好用心去裝修,裝修費仲貴過個樓價。但我家有個地方可以安靜做自己音樂,又唔使有租金負擔,而且層樓仲升值。」

被光環罩住

家駒的影子似是揮之不去,曾有記者問他、阿Paul和世榮一個問題:「Beyond畀你三個一個好大框框,框死你跳唔出去?」家強並唔同意,更大家不應有這樣的想法。

「我唔覺得個係框框,反而係一個光環,點解我要跳出Beyond框框,唔使!因為呢個光環罩住我,令我無憂無慮,起碼我三個唔使憂柴憂米,可以做自己鍾意事,其實我好幸福呀!」

實現兩大計

現時家強除密鑼緊鼓準備個唱,他還有兩個大計希望在今年實行,就是推出純音樂的唱片,並籌備一張主流專輯,但卻是有難度,因前者老闆未必buy,後者卻要看他的進度,原來他出名慢工出細貨。

「其實我做好隻純音樂唱片,比較moody音樂,偏向灰少少,但我唔知點發行,你知家主流都咁難賣,仲純音樂,你同老闆講佢可能話遲先,或索性唔聽,咁情況,我睇點『凳』呢件出先。做完演唱會,我仲想做多隻主流唱片,我年紀唔細,要加快腳步。」

家強的國語不流利,常擔心唱不好國語歌,內地的歌迷會離他而去,但只要堅持信念,好的音樂總能打動天下人。
附件: 你需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?注册
分享到: QQ空间QQ空间 腾讯微博腾讯微博 腾讯朋友腾讯朋友
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
10576 枚
楼主能提供下载么!!!!!!!!!!!!!!

馆币
388593 枚

铁杆FANS 博物馆颁奖礼纪念勋章 博物馆建设勋章 重在参与鼓励奖 金牌会员 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 第三届 B款蓝衣版91Live纪念勋章

我也想收藏这个采访,有没有下载啊?

馆币
10576 枚
楼主可以分享一下下在吗!谢谢了!!!!!!!!!!

馆币
54899 枚

新手鼓励 铁杆FANS 挖掘大师 博物馆认证㊣勋章 家驹诞辰50周年纪念勋章 第三届

版主,帖子標題怪怪的 是不是打錯字了?

馆币
10576 枚
谢谢楼主的分享啊····求下载!!!!!!!!