BEYOND博物馆

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: 家驹精神

[音乐交流] 2013/06/23 黃家強講家駒趣事眼濕濕 [复制链接]

馆币
-2 枚
愛駒之人皆會眼濕濕。 //@黃家強Steve後援會:无言感动。

来自 恩誼 的新浪微博
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
27624 枚

RE: 2013/06/24 「喺埋一齊係我心願」 家強想重組Beyond

■家強提起阿哥家駒的往事,忍不住在台上眼濕濕。

今年是Beyond出道30年及黃家駒逝世20年的日子,昨日港台在錄影廠舉行「Beyond30」座談會,黃家強、填詞人劉卓輝、樂隊RubberBand的6號及港台的周國豐分享Beyond對社會、樂壇的影響及大家對家駒的感受,並邀請80位來自各地的歌迷出席。港台公佈「我選最Beyond微博投選結果」,第一位《海闊天空》、第二位《光輝歲月》、第三位《真的愛你》、第四位《Amani》及第五位《情人》。

家強昨日數度感觸想落淚,他說:「佢細個未識音樂,全屋最曳,到佢揸起支結他就變咗好多,日彈夜彈又創作,音樂將佢成個人重新寫過,佢好有毅力,對社會、世界好敏感,觀察力好強。」家強說:「喺日本生活難溝通又冇朋友,但去到咁遠為乜,只係為理想。」會否將家駒遺作再發表?家強說:「5年前已做過,唔想有人覺得我消費緊一啲嘢,呢個位要小心啲。」

6號自責敏感度不足

主持再問Beyond會否重聚?家強說:「我一個人答唔到,好多嘢冇絕對,可以喺埋一齊係我心願,如果唔可以希望大家明白,好多嘢已變咗,𠵱家唔可以實現到,好對唔住,好似世榮講希望多啲時間做自己鍾意嘅音樂,我都一樣,最緊要開心,唔開心就寧願各自做自己嘢,我寧願將呢個名鑲好佢,唔好打爛佢更好。」

■Beyond自從家駒離世後,其餘三子便四分五裂。

■6號不敢多提維穩騷,自言經一事長一智。

家強接受訪問時自認眼淺,指家駒在其心中沒減輕過,提到Mr.與RubberBand演維穩騷的風波,家強覺得香港是自由社會,不要給他們太大壓力,讓他們開心玩音樂,家強亦說今年會帶小朋友遊行,為香港出一分力。6號被問Mr.遭狂轟,他稱有留意,希望四個人一齊才交代,強調今次敏感度不足有少少自責。有指主辦單位早已講明是為訴求開騷,他說:「後尾佢哋都解釋番我哋知,主辦係只有一個,但有好多協辦機構,佢哋有其他目的、訴求又好,有好多人我哋都會睇得到。」

附件: 你需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?注册
<-sina_sign,5249605284,0fbbb05f,2->

馆币
46 枚
阅读权限怎么能到200呢 谁来告诉我
《BEYOND歌迷纪念册II》

馆币
10576 枚
好帅!!!谢谢楼主的分享啊!!!!