jts 发表于 2009-5-15 15:41:00

30万名表不准时~黄家强大闹表行~黃貫中黃家強七月演唱會定票

黃貫中黃家強七月演唱會

日期: 2009年7月24日-26日

時間: 8:00pm

地點: 香港體育館 Hong Kong Coliseum

門票: HK$500, HK$250, HK$120

預訂門票, 請連同姓名及電話電郵至:contact@paulwong.net.

Deadline: 2009年6月2日(註:需預付確定)

在线视频片段:回复可见
**** Hidden Message *****

怒 氣 冲 冲 的 黃 家 強 在 錶 行 激 動 地 與 職 員 據 理 力 爭 , 十 分 動 氣 。

黃 家 強 今 年 1 月 在 九 龍 塘 又 一 城 某 錶 行 用 近 30 萬 元 買 了 一 隻 名 錶 , 但 及 後 他 自 稱 手 錶 出 現 時 差 , 行 快 兩 分 鐘 , 家 強 先 後 多 次 與 錶 行 聯 絡 要 求 換 錶 , 但 最 終 不 獲 理 會 。 昨 日 家 強 和 太 太 到 錶 行 理 論 , 家 強 雖 然 表 現 勞 氣 萬 分 , 但 卻 仍 要 分 心 , 力  等 得 不 耐 煩 的 愛 妻 。

黃 家 強 今 年 認 真 流 年 不 利 , 他 自 稱 早 前 乘 搭 港 龍 航 空 遇 着 行 李 被 人 撬 開 偷 相 機 , 但 卻 不 獲 任 何 賠 償 。 今 年 1 月 他 到 九 龍 塘 又 一 城 的 某 錶 行 用 29 萬 8 千 元 買 了 一 隻 愛 彼 錶 , 家 強 聲 稱 當 時 職 員 表 示 名 錶 有 自 動 調 正 功 能 , 還 可 以 用 足 一 百 年 都 不 用 調 整 時 間 , 更 推 銷 家 強 他 日 可 以 一 代 傳 一 代 , 家 強 昨 日 謂 就 是 因 為 被 這 些 功 能 所 吸 引 而 買 下 , 但 及 後 他 卻 發 現 手 錶 會 行 快 兩 分 鐘 。

稱 修 理 後 仍 出 錯

當 時 家 強 以 為 只 要 調 校 手 錶 時 間 就 沒 問 題 , 但 結 果 都 是 一 樣 , 所 以 家 強 就 在 上 月 拿 手 錶 回 錶 行 修 理 , 但 修 理 完 畢 後 問 題 仍 然 存 在 , 家 強 說 : 「 佢 哋 用 係 咁 嚟 形 容 , 唔 肯 換 錶 。 」
由 於 家 強 先 後 與 錶 行 作 了 多 次 理 論 都 得 不 到 滿 意 的 結 果 , 所 以 昨 日 他 與 日 籍 太 太 Makiko 到 錶 行 理 論 , 並 召 來 記 者 , 家 強 向 職 員 再 次 提 出 換 錶 的 要 求 , 職 員 雖 然 答 允 換 錶 的 要 求 , 但 昨 日 當 他 開 始 揀 錶 作 更 換 時 , 很 多 手 錶 卻 只 得 約 9 折 , 令 他 大 感 不 滿 , 更 當 場 勞 氣 得 大 力 掟 發 票 , 又 激 動 說 : 「 我 一 定 要 番 錢 , 我 唔 同 你 玩 啦 。 」 其 間 家 強 欲 報 警 , 其 妻 Makiko 也 明 顯 因 為 等 候 多 時 而 顯 得 不 耐 煩 , 為 免 愛 妻 發 火 , 家 強 幾 經 擾 攘 後 最 終 接 受 了 錶 換 錶 , 他 更 立 即 氹 番 愛 妻 , 與 愛 妻 齊 齊 揀 錶 , 終 令 愛 妻 歡 顏 盡 展 。
當 日 黃 家 強 花 費 近 30 萬 買 了 一 隻 與 右 圖 同 款 的 愛 彼 錶 , 昨 日 他 更 換 了 4 隻 手 錶 , 但 當 中 有 一 隻 未 有 現 貨 。

「 我 都 好 有 誠 意 」

家 強 最 終 揀 選 了 4 隻 手 錶 , 當 中 兩 隻 是 愛 彼 錶 , 另 外 兩 隻 是 太 太 揀 選 的 卡 地 亞 , 並 須 再 補 約 萬 多 元 差 價 。 事 後 家 強 在 錶 行 接 受 訪 問 , 他 表 示 今 次 件 事 總 算 是 解 決 了 , 他 說 : 「 計 埋 今 日 我 都 落 咗 嚟 四 次 , 之 前 我 都 好 有 誠 意 , 同 埋 好 聲 好 氣 要 求 佢 哋 換 番 同 等 價 值 嘅 錶 畀 我 , 但 佢 哋 唔 肯 , 咁 明 知 隻 錶 壞 都 要 接 受 咩 , 好 彩 都 有 合 理 嘅 結 果 , 而 且 我 都 補 番 萬 幾 蚊 , 佢 哋 都 算 賺 咗 。 」
採 訪 : 王 連 連
攝 影 : 娛 樂 突 發 組

補充一下家強在官網的解釋:http://www.wongkakeung.com/

家強在自己论坛发的帖`感谢lings翻译Ste Wong

發表於: 星期四 五月 14, 2009 2:03 am    文章主題:   

--------------------------------------------------------------------------------

我想補充一下,隻錶係三個星期快兩分幾鐘,初初我以為我對時間對得唔好
(從來冇諗過隻錶有事),先後教對三次共用了兩個月時間(屋企鐘和電話鐘都冇變),
唯獨它快了,所以才和他們理論。
一心諗住買黎父傳仔、仔傳孫,留個美麗的回憶,現在心願不成,還要接受幾隻自己不太喜歡的錶。太可惡了!  
我老婆是嬲間店,不是不耐煩,報紙真會作。

發表於: 星期五 五月 15, 2009 1:40 am    文章主題:   

--------------------------------------------------------------------------------

我也覺得奇,如果隻錶冇事,就唔好話幫我整,然后又整唔到,
再話出張certificated比我,要我接受隻錶係會快o既,
咁點解唔係我買錶時比我同話我聽呢。 (如果她認為快係正常o既,應該回收再賣也沒問題),
我話換過另一隻新o既,她又說停產了,怎樣理論也不退錢,也不能換。  
我唔係一個好識錶o既人,我只係覺得一隻可以留傳幾代o既錶功能吸引我,
(個店員極力推銷隻錶o既功能)我買它為的是意義,
唔係show off,好多有錢人可以擁有好多過百萬o既錶,
但我唔得,我只想要一隻傳家之寶,一代傳一代,作一個記念。

發表於: 星期四 五月 14, 2009 2:03 am    文章主題:   

我想補充一下,隻錶係三個星期快兩分幾鐘,初初我以為我對時間對得唔好
(從來冇諗過隻錶有事),先後教對三次共用了兩個月時間(屋企鐘和電話鐘都冇變),
唯獨它快了,所以才和他們理論。
一心諗住買黎父傳仔、仔傳孫,留個美麗的回憶,現在心願不成,還要接受幾隻自己不太喜歡的錶。太可惡了!  
我老婆是嬲間店,不是不耐煩,報紙真會作。

------

翻譯:我想補充一下,這支錶在三個星期快了兩分多鐘,剛開始我以為我把時間對的不正確(從來沒有想過這支錶會有事),先後一共花了兩個月的時間較對了三次(家裡的鐘跟電話上的時間都沒有變),只有這支錶變快了,所以才找他們理論。一心想著說買回來可以父親傳給兒子、兒子再傳給孫子,留下一個美麗的回憶,現在心願達不成,還要接受幾支自己不太喜歡的錶。太可惡了!

我老婆是氣這家店,不是不耐煩,報紙真會亂寫!

發表於: 星期五 五月 15, 2009 1:40 am    文章主題:   

我也覺得奇,如果隻錶冇事,就唔好話幫我整,然后又整唔到,
再話出張certificated比我,要我接受隻錶係會快o既,
咁點解唔係我買錶時比我同話我聽呢。 (如果她認為快係正常o既,應該回收再賣也沒問題),
我話換過另一隻新o既,她又說停產了,怎樣理論也不退錢,也不能換。  
我唔係一個好識錶o既人,我只係覺得一隻可以留傳幾代o既錶功能吸引我,
(個店員極力推銷隻錶o既功能)我買它為的是意義,
唔係show off,好多有錢人可以擁有好多過百萬o既錶,
但我唔得,我只想要一隻傳家之寶,一代傳一代,作一個記念。  

------------

翻譯:我也是覺得奇怪,如果這支錶沒事,就不要說要幫我修理,然後又不能修理,又再說要出張certificated 給我,要我接受這支錶的時間是會快的, 那為什麼不是在我買錶的時候跟我說明。 (如果她認為快是正常的話,應該收回再賣出也沒問題), 我就說要換另一支新的,她又說停產了,怎樣理論也不退錢,也不能換。  
我不是一個好懂錶的人,我只是覺得一支可以留傳幾代的錶,其功能吸引我, (那個店員極力推銷這支錶的功能)我買它為的是意義,不是show off,好多有錢人可以擁有好幾支超過百萬的錶, 但是我不行,我只想要一支傳家之寶,一代傳一代,作一個記念。

qianfeng1113 发表于 2009-5-15 15:51:31

看看视频。。。

WO爱驹 发表于 2009-5-15 17:07:25

.......................

悟兼俜 发表于 2009-5-15 17:14:38

回复 3# WO爱驹 的帖子

wo   you  dian  wu yu  le

嘉烨 发表于 2009-5-15 18:17:09

:512 :512 :512

beyondzhu 发表于 2009-5-15 18:44:48

维护自己的消费者的利益也是很正常的

超越声音 发表于 2009-5-15 19:08:29

我来搞几张高清图片哈,也是这条新闻的

nianjulx 发表于 2009-5-15 19:16:44

看看家强这样温和个性的发飚是怎样的``呵呵

大雅 发表于 2009-5-15 19:51:46

家强身材又变好了诶

wis-wis 发表于 2009-5-16 10:48:11

页: [1] 2 3
查看完整版本: 30万名表不准时~黄家强大闹表行~黃貫中黃家強七月演唱會定票